Waarom zoekplaatjes goed zijn voor je brein
Waarom zoekplaatjes goed zijn voor je brein
Een korte uitleg.
Je kent ze wel, de zoekplaatjes op Facebook. De één vindt ze geweldig, de ander wordt er chagrijnig van. De ene heb je in 5 seconden opgelost, naar de andere blijf je turen. Ongeacht of jij zoekplaatjes wel of niet leuk vindt, jouw brein wordt er vrolijk van.
Een zoekplaatje zorgt er namelijk voor dat jouw brein wakker wordt geschud uit de sleur van alledag.
Je handelt automatisch
Hoe dat werkt? De hele dag door verricht je allerlei handelingen. Handelingen die jij automatisch uitvoert, zonder er bewust bij na te denken. Dat begint ’s morgens al. Als je uit je bed komt, hoef je er niet bij na te denken hoe je dat moet doen. Je komt overeind, gaat staan en begint te lopen. Ik geef toe, de ene keer zal het wat sneller gaan dan de andere keer, maar je doet het automatisch.
Bewuste handelingen worden onbewuste handelingen
Of een ander voorbeeld. Weet je nog, de eerste keer dat je in de auto stapte en moest leren schakelen? Waarschijnlijk vond je dat een crime – ik in ieder geval wel. Na enig oefenen gaat het je beter af en na verloop van tijd is het een automatisme geworden. Het schakelen is niet langer een bewuste, maar een onbewuste handeling geworden. Door van bewuste handelingen onbewuste handelingen te maken, krijgt jouw brein tijd om andere dingen te doen. Bijvoorbeeld om je heen kijken en op het andere verkeer letten, wat wel handig is als je in de auto zit.
Herkennen van patronen
Jouw brein voert dus acties uit, zonder dat jij daarvoor actief op de startknop drukt. Je bent getraind om heel snel een situatie in te schatten. Maar ook om patronen te herkennen. Vergelijk het met lezen: je leest niet elke letter van een woord maar je herkent het woord als geheel. Bekende testjes laten ook zien dat als je de volgorde van de letters van een woord omdraait maar de eerste en de laatste letter hetzelfde laat, je de tekst gewoon kunt lezen. Jouw hersenen zijn er dus op getraind om die patronen te herkennen.
Druk op de startknop
Bij een zoekplaatje ziet jouw brein een patroon. Jouw onbewuste actie is: kijken, herkennen en concluderen. De conclusie die jouw brein trekt als jij een zoekplaatje voor de eerste keer ziet is: allemaal hetzelfde. Maar omdat je wéét, dat er een fout in het patroon zit, ga je nog een keer zoeken en druk jij actief op de startknop. Pas op dat moment ga jij BEWUST naar het plaatje kijken en probeer je de afwijking in het patroon te vinden. Jouw brein wordt dus ruw wakker geschuwd uit de sluimerstand en aan het werk gezet. Dat is ook precies de reden waarom zoekplaatjes goed zijn voor je brein. Door op de startknop te drukken zet jij jouw brein aan het werk en ben jij je weer bewust van waar je mee bezig bent.
Meer dan alleen een spelletje
Zoekplaatjes zijn dus meer dan alleen een spelletje. Ze zijn een manier om jouw brein wakker te schudden. Om jou weer bewust te maken van waar je mee bezig bent. En dat is meteen wat een zoekplaatje jou oplevert. Omdat je je weer bewust bent, ga je ook weer bewust aan het werk. Hierdoor gaat de energie weer stromen en krijg je nieuwe ideeën, inspiratie en inzichten.
Mocht iemand dus tegen je zeggen dat je aan je werk moet gaan terwijl je een zoekplaatje probeert op te lossen, dan hoef jij je daarvoor niet te verontschuldigen. Je zegt gewoon: Ik schud even mijn brein wakker.
Succes!
Belangrijk:
Heb je behoefte om even je brein wakker te schudden met een zoekplaatje? Kijk dan op de facebookpagina van Woord en Zin. Een paar voorbeelden:
Zoekplaatje - zoek de sneeuwpop die niet vrolijk is
of